Fra amming til fast føde

Ved 6-måneders alderen er tiden kommet til å gi barnet fast føde ved siden av morsmelken. Fra 6-12 måneders alderen vil nå måltidene til den lille bestå av morsmelk og babymat. 

Morsmelken inneholder alle næringsstoffene som barnet trenger ( med unntak av D-vitamin ) frem til 6-måneders alderen. Etter den tid trenger barnet mer næring og tilskudd av jern. Det vanligste er å begynne med glatt og finmoset potet, grønnsaksmos og jernberiket grøt.

Morsmelken er fortsatt den viktigste næringskilden til barnet ditt, så den faste føden skal introduseres mens barnet ammes. Ernæringsmessig er det best for barnet om du ammer den lille hele det første leveåret. Ved siden av de verdifulle næringsstoffene, inneholder morsmelken også stoffer som beskytter barnet mot infeksjoner.

Måltidet
Gi morsmelk først i måltidet. Deretter kan du forsiktig begynne med en liten teskje med grønnsaksmos eller grøt, én matvare av gangen. I de neste dagene kan du sakte øke til to og tre teskjeer. Men se det litt an. Å spise fra skje er en helt ny opplevelse for den lille :-) Barnet er vant til å få melk og uvant med å svelge fast føde. Så i begynnelsen vil maten ofte komme ut igjen. Det tar også litt tid for den vesle å venne seg til den nye matens smak og konsistens. I den anledning, er det lurt å blande litt morsmelk i den faste føden. Da vil overgangen til den nye smaken gå lettere for babyen. Om barnet ikke vil spise, kan du bare vente og prøve igjen litt senere.

Det beste er å gi barnet økologisk mat som er fri fra sprøyte- og plantevernmidler. Hipp har et godt utvalg av økologisk barnemat til barn i alderen 4-15 måneder. Helios har også økologisk babymat. Den kan du få kjøpt i helsekostforretninger.
Det aller beste er å gi barnet hjemmelaget mat og bruke babymaten fra Hipp når dere er ute og ikke har anlending til å lage den selv. Hjemmelaget mat, som er skånsomt tilberedt, vil alltid ha et høyere næringsinnhold enn den man kjøper på glass. Så om du selv lager maten til barnet ditt, gir du den vesle den beste start i livet :-)
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn
 
            Butterfly Season | Livet | Sinnet | Ernæring | Barn | Dyr | Naturen
SØK Butterfly Season