
Det beste er å spise grønnsakene slik de er fra naturens side uten å koke eller tilberede dem, bare skrelle dem og nyte smaken. På det vis får man også i seg mest av næringen. Tallerkenen på bildet er fylt med gulrøtter, kålrabi, poteter og paprika. Blomkål passer også godt å spise på dette vis, i likhet med brokkoli og rødbeter.
Rå grønnsaker er basiske og godt for kroppen. Ved koking omdannes de og mister mye av denne egenskapen. Det kjennes lett om man spiser en rå og en kokt potet eller en rå og en kokt gulrot sammen.
Grønnsakene endres også på andre måter. En merkbar forskjell er at rå grønnsaker fyller magen langt fortere enn kokte. Der man ofte er forsynt etter å ha spist to rå gulrøtter, kan man spise det dobbelte når de er kokte, i likhet med potetstappe hvor fem, seks poteter fort går ned.
Gleden ved å spise rå grønnsaker er at man opplever den livgivende delen, selve livskraften deres. Mens ernæringseksperter i dag kun måler vitaminer, mineraler og antioksidanter, er det ingen tvil om at grønnsakene også har en livskraft i seg når de høstes og tas opp av jorden. Om man i en perioder spiser mye råkost, vil man umiddelbart savne den når man får servert kokte poteter og gulrøtter - fordi man kjenner at den livgivende delen til grønnsakene er borte.
Et par rå gulrøtter og noen skiver med kålrabi kan lett spises som mellommåltid, i likhet med en råkost salat til lunsj med avokado og andre grønnsaker man liker. Og om du vil, kan du jo også prøve noen blomkålbuketter, litt brokkoli og en rå potet...
Det smaker godt :-)